Trendovi u modi za proljeće/ljeto – Inspiracija iz prošlosti

Povratak retro stila

Nova sezona donosi sa sobom obilje inspiracije iz prošlosti, s fokusom na retro stilove koji su doživjeli renesansu. Povratak šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća obilježen je kroz krojeve, uzorke i boje koji su bili karakteristični za ta vremena. Mini suknje, haljine a-linije, široki reveri, cvjetni uzorci i svjetlucave tkanine ponovno su postali popularni među modnim entuzijastima. Ovaj trend podsjeća nas na razigranost i šarm prošlih desetljeća, dok istovremeno donosi svježinu u suvremeni modni svijet.

Neutralna paleta boja

Kada je riječ o bojama, neutralna paleta dominira proljetnim/ljetnim modnim pistama. Bež, kremasta, smeđa i siva tonovi su nezaobilazni u kolekcijama mnogih dizajnera. Ove nijanse pružaju osjećaj elegancije, sofisticiranosti i svestranosti, što ih čini idealnim izborom za različite prigode i stilove. Neutralne boje također lako se kombiniraju s drugim komadima odjeće i dodacima, što olakšava kreiranje različitih outfita i eksperimentiranje s modnim stilovima.

Održivost kao imperativ

Svijest o ekološkoj održivosti sve više utječe na modnu industriju, pa tako i na trendove za proljeće/ljeto 2024. Dizajneri sve više biraju održive materijale poput organskog pamuka, bambusa, recikliranog poliestera i drugih ekološki prihvatljivih opcija. Također, koncepti kao što su “slow fashion” i “vintage moda” dobivaju na popularnosti, potičući ljude da kupuju manje, ali kvalitetnije komade odjeće te da se okrenu second-hand tržištu kao alternativi brzoj modi.

Statement dodaci

Dodaci igraju ključnu ulogu u stvaranju outfit-a, a za sezonu proljeće/ljeto 2024., statement dodaci su u prvom planu. Velike naušnice, upadljivi prstenovi, šeširi s velikim obodima i torbe neobičnih oblika i boja postaju neizostavni dijelovi modnih kombinacija. Ovi dodaci ne samo da dodaju dozu osobnosti i stila, već često služe i kao fokalna točka outfit-a, privlačeći pažnju i ostavljajući snažan vizualni dojam.

Udobnost kao prioritet

S udobnošću kao prioritetom, moda za proljeće/ljeto 2024. donosi nam komade odjeće koji su jednako udobni koliko su i stilizirani. Lagane tkanine poput pamuka, lana i svile dominiraju kolekcijama, pružajući osjećaj prozračnosti i slobode pokreta. Oversized krojevi, elastični pojasovi i udobne tenisice ili sandale postaju go-to opcije za svakodnevne outfite, omogućujući nam da se osjećamo opušteno i samopouzdano u svakoj prilici.

Objavljeno dana